La începutul săptămânii, Primăria orașului Cernavoda a fost gazda a două întâlniri cu caracter lucrativ, pentru restartarea parteneriatelor Româno-Bulgare, a relațiilor tradiționale și respectiv pentru realizarea de noi parteneriate între Cernavoda și comunitățile locale asemănătoare din nordul Bulgariei.
Prima întânire, la care au fost prezenți reprezentanții primăriei Shabla și ai Fundației PROJECTA, s-a axat pe continuarea parteneriatului existent, știind că INTERREG RO-BG a respins toate proiectele depuse în sesiune a II-a și lansează a III-a sesiune de proiecte. Primăria orașului Cernavoda, reprezentată de domnul Primar Liviu-Cristian Negoiță, domnul Viceprimar Șerf Cîrjali și Doamna Laura Nicolescu - șef Serviciu Strategie și Proiecte, a expus principalele proiecte locale, precum și obiectivele posibil de atins cu finanțare INTERREG având în vedere că nivelul resurselor va fi mai scăzut (se preferă finanțare de până la 750.000 Euro/partener). Delegația de la Shabla compusă din Peter Atanasov, Șef Serviciu Programe și Dezvoltare Economică și Alexandra Pavlova – președinte Fundația PROJECTA a agreat depunerea unui proiect comun pentru reabilitarea unei clădiri și transformarea în anexă a Muzeului de istorie și arheologie ”Axiopolis” Cernavoda. Primăria orașului Cernavoda a demarat pregătirile pentru depunerea cererii de finanțare și a documentelor ce vor face obiectul unor hotărâri de consiliu, necesar a fi adoptate la începutul lunii mai.
Cel de-al doilea eveniment a fost reprezentat de vizita unei delegații din orașul Kozlodui formată din doamna Primar Marinela Nikolova și domnul Viceprimar Yurik Marinov, în data de 11 aprilie 2017. Vizita a avut în vedere similaritățile celor două orașe: număr de locuitori, grad de dezvoltare, existența unei centrale nucleare, nivel local de inițiativă publică și faptul că primarii celor două orașe se află la primul mandat. Pe parcursul zilei au fost vizitate obiective locale (Centrala nucleară, Gara fluvială, Muzeul ”Axiopolis”) și Primăria orașului Cernavoda. În urma discuțiilor au rezultat mai multe concluzii: necesitatea asocierii orașelor ”nucleare” din România, Bulgaria, Serbia și din alte țări europene, dezvoltarea de proiecte comune, utilizarea oportunităților cum sunt porturile dunărene și industria energetică, crearea unei punți de legătură între comunități la nivelul cetățenilor, tinerilor și copiilor, firmelor și instituțiilor și nu în ultimul rând al administrațiilor publice locale.
SONDAJ CERNAVODA
vineri, 14 aprilie 2017
Deschidere totală pentru cooperarea transfrontalieră România-Bulgaria
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu