SONDAJ CERNAVODA

marți, 4 aprilie 2017

Nereguli la Spitalul Orășenesc Cernavoda

În urma controalelor întreprinse la Spitalul Orăşenesc Hârşova şi Spitalul Orăşenesc Cernavodă, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) au descoperit o serie de nereguli, motiv pentru care au fost aplicate şi amenzi. 

„În urma raportului de control, s-a decis amendarea Spitalului Hârşova cu suma de 100.000 de lei, iar cei de la Cernavodă au primit o amendă în valoare de 9.000 lei. Amenzile au fost date pentru că medicii care au lucrat în camera de gardă sau în compartimentul de primire urgenţe nu au respectat legislaţia în vigoare”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul CJAS, Mirel Cristescu. 

Se pare că aici urgenţele au fost preluate de spitalizarea continuă şi de DRG, personalul medical preferând ca în loc s-o valideze pe codul de urgenţă, cu tariful respectiv, să deschidă, în schimb o foaie de spitalizare de zi. 

Trebuie precizat că pentru urgenţă există nişte foi speciale, care sunt întocmite în camera de gardă, mai exact în compartimentul de primire a urgenţelor din cadrul spitalului. „Ei au deschis fişe de spitalizare pe zi şi le-au înregistrat întocmai, însă neavând voie să facă acest lucru. 

Mai mult decât atât, la Cernavodă au fost sesizate probleme din 2014, la Hârşova, în schimb, aceste greşeli s-au menţinut, iar acesta este şi motivul pentru care au fost amendaţi cu o sumă mai mare, asta în condiţiile unui spital pe care ne-am chinuit din răsputeri să-l ţinem în viaţă. În momen-tul de faţă, noi am asigurat toată finanţarea posibilă pentru ca ei să poată asigura asistenţa medicală locuitorilor din zonă, mai ales că personalul nu prea vrea să meargă acolo”, a explicat şeful CJAS. 

Curtea de Conturi vrea să verifice medicii de familie

El a mai spus că în perioada următoare vor fi realizate şi alte controale tematice la spitalele din judeţul nostru. La acest moment, Curtea de Conturi le-a cerut celor de l a CJAS efectuarea unui control vizavi de activitatea medicilor de familie. 

La aceştia au fost identificate în ultima vreme câteva probleme, datorate în mare parte programului informatic SIUI care nu funcţionează întotdeauna aşa cum ar trebui. 

„Au fost ridicate din farmacie, pe baza unor prescripţii, medicamente pentru pacienţi decedaţi sau au existat cazuri cu pacienţi care erau internaţi în spital şi au mers în acelaşi interval de timp la medicii de familie pentru a ridica diverse reţete, fără a le spune acestora că ei sunt internaţi. Acest lucru nu este normal să se întâmple, deoarece nu li se poate face consultaţie şi să li se elibereze reţetă atâta timp cât pacientul se află în spital. El poate să plece din unitatea sanitară numai cu condiţia de a avea o adeverinţă-tip semnată de şeful de secţie şi cu aceea se prezintă la medicul de familie, în codiţiile în care îşi ia medicamente pentru boala cronică şi spitalul nu poate să îi asigure acest tratament”, a conchis Cristescu. 

Dacă există această adeverinţă, atunci totul este în ordine, dar de cele mai multe ori, pacienţii omit să spună că sunt internaţi, iar medicii de familie sunt prinşi undeva la mijloc, pentru că nu au de unde să ghicească că pacientul respectiv este internat la data prezentării la cabinetul său

Sursa :Cuget Liber

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu