SONDAJ CERNAVODA

sâmbătă, 29 iulie 2017

Venetia noroioasa si Festivalul Dunarii

Ploile din ultimele două zile au transformat Cernavodă într-o Veneția plină de noroi. Orașul a rămas fără curent electric, dar și fără apă potabilă, pentru că branșamentele au fost distruse de inundații. De la primele ore ale dimineții, pompierii se chinuie să scoată apa din gospodăriile oamenilor.
Dar nu totul este rău, cel puțin nu pentru copii. În timp ce pompierii erau până în gât în noroaie, încercând să scoată de sub ape niște case din partea de jos a orașului, lângă ei câțiva copii se dădeau cu pluta prin bălțile uriașe create.

Vine valu’ și-mi ia calu

Și pentru că munca nu este frumoasă dacă nu stă cineva lângă tine să te bată la cap, unul dintre proprietarii caselor afectate avea cererea să i se facă dreptate pentru pagube.
„Cine mă despăgubește pe mine acuma? Eu de la cine să cer bani să îmi fac casa? Ce or să facă copiii mei?”, întreba bătrânul pe unul dintre pompieri. Raspunsul nu s-a lăsat mult așteptat. „Lasă bre, că dacă mai țin ploile astea, îi dai la canotaj!”, i-a răspuns unul dintre pompieri.
Lângă ei, un cal stă legat și privește cu deznădejde tot scenariul, pentru că și el a fost evacuat din casă. Iar pentru cei care sunt sceptici cu privire la adâncimea apelor, nu trebuie decât să caute unul din mulții câini care patrulează pe străzile Cernavodă și să se uite la el pentru a vedea cât de mare au fost nivelul apei sau al noroiului.

Tărăgănarea care a adus nenorociarea

Într-o altă parte a orașului, un cetățean deja sătul de dat cu mătura pe străzi înjură cu patos autoritățile.
„Dacă nu se apuca acu' de lucrările astea pe care nici nu le-a terminat, acum nu mai aveam atâta noroi pe străzi. Nu vezi și mata că a luat apa tot pâmântul de sus și l-a adus acilișa jos?”, ne arată omul peisajul dezolant.
Și pe bună dreptate, în partea de sus a orașului, lucrările la șosea sunt făcute în purul stil românesc. Exact în fața Centrului de Informare Turistică, un palmier se bălăngăne în vânt și resimte frigul local, probabil „înjurând” și el că a fost deportat din țările calde doar pentru ca niște oficiali să mai „tragă” niște bani. Lângă el, într-o groapă mare adâncă de aproape 1,5 m și cu un diametru de mai bine de 5 metri e căzut unul din puținele coșuri de gunoi ale orașului.

Mai întâi primăria

Lucrările de construcție a trotuarelor s-au lăsat cu alunecări de moloz și nisip până în frumosul centru al orașului. Bulevardul principal arată de parcă s-ar filma scene din cel de-Al Doilea Război Mondial. Toate terasele sunt ocupate de noroi, iar cei care întraznesc să treacă pe acolo sar ca niște balerine deloc grațioase, riscând să ajungă până la genunchi în mocirlă.
În plus, au fost aduși muncitorii pentru a îndepărta tot noroiul de pe străzi, cu jeturi de apă, de parcă nu ar fi fost destulă, iar toată această scenă se desfășoară concomitent cu localnicii care își pompează apa din case sau din baruri.
Geamia orașului a cunoscut și ea inundațiile, apa fiind de aproape un metru acolo, dar s-a mai retras, asta după ce primele ore ale zilei aduseseră cu ele mașini aproape integral înghițite de apă.
De asemenea, un local din Cernavodă a pus un anunț pe Facebook că din cauza inundațiilor „surprinzătoare” sunt nevoiți să închidă activitatea pentru două zile. Alături de acest text este și o poză cu câteva mașini care par că fac concurs de ținut respirația sub apă.

Drumul printre „sinistrați”

Aceeași poveste cu imagini dezolante s-a petrecut și între Cernavodă și Medgidia. Pentru cei care au avut pompe să scoată apa, munca a mers mai repede, în schimb, ceilalți au luat apa la mătură. Inundațiile au lovit rapid și năpraznic regiunea, astfel că mulți nu au mai avut ce să salveze de prin gospodării. Solarele s-au transformat în sere subacvatice, iar animalele care nu au înotat s-au încecat. Pentru unii dintre oameni, agoniseala de-o viață se află acum sub ape, iar pentru a reclădi totul, vor trebui să aștepte soarele.
Partea bună este că în această zonă, materialul de construcție este paianta. Lut, paie, bălegar, o țâră de apă și joc de glezne pentru a amesteca. Apoi se lasă la soare și cărămizile se fac cât ai zice... pește!

Sursa :Libertatea. ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu